riccius.se © 2017

 


NÄR NI
FÖREDRAR FÖREDRAG

 


Föredrag:

1. Slotten i Loiredalen

Vad hände egentligen innanför de kända Loire-slottens tjocka murar? Vad låg bakom de bestialiska dåden och de romantiska kärlekssagor som utspelades här? Lär känna slottens ödesmättade förflutna och de människor som bebodde dem i detta historiska föredrag om Frankrike på 1500-talet. Språk: Svenska eller franska. 1 timme.
Visa i separat fönster genom att klicka här...

2. Marie-Antoinette

Hatad-älskad! Vem var hon egentligen, den franska drottningen under franska revolutionen? Var hon ett offer för de politiska omvälvningarna eller var hon skyldig till det hon anklagades för? Var hämtade hon kraften till den andliga resning hon visade sig vara mäktig i stunder av fasa och bottenlös förtvivlan? Följ historien om den legendomspunna drottningens väg till giljotinen i 1700-talets Frankrike i detta föredrag.
Språk: Svenska eller franska. 1 timme.

3. Henri de Toulouse- Lautrec, livets krönikör

Till börden medlem  av en av Frankrikes mest förmögna och ädla familjer framlevde denne geniale konstnär, krympling sedan barndomen, sitt liv bland bordeller och cabareér i det sena 1800-talets Paris. Svårt alkoholiserad och skoningslöst märkt av sitt hårda liv dog han på familjens slott Malromé, ännu inte fyllda 37 år. Ett föredrag om målaren från Montmartre och hans tragiska livsöde. 
Språk: Svenska eller franska. 1 timme.

4. Det gamla Haga

Haga, idag ett pittoreskt inslag i den göteborgska stadsbilden, har en brokig historia, allt från blomstrande idyll till överbefolkat getto, präglat av fattigdom och superi. Följ med på en historisk vandring från 1600-talet fram till våra dagar bland mysiga träkåkar, bordeller, livstidsfångar, granna husarer, trångboddhet och mänsklig värme i en av Göteborgs äldsta stadsdelar. 1 timme.

5. ”Marionett”

I sin halvt självbiografiska roman ”Marionett” ger Gerd Riccius en naken, inträngande och gripande skildring av en ung människas uppväxt och utveckling och låter oss i detta föredrag ta del av sin berättelse om en förlorad tillit till livet och om människans inneboende kraft att resa sig ur känslor av sorg och övergivenhet.
1 timme.

6. Våra jultraditioner

Vilket ursprung har våra kära julseder ?  Hur gamla är de egentligen ?  När föddes jultomten ?  Vilken är historien bakom julbocken och Sankta Lucia ?  Följ med på en spännande upptäcktsfärd bland julförberedelser och julfirande förr i tiden.
Språk: Svenska eller engelska.   1 timme.

7. Våra påsktraditioner

Varför firar vi påsk ?  Varför äter vi ägg till påsk ?  Hur kopplar vi ihop påskkärringar och trolltyg med det kristna budskapet ?  Förhoppningsvis finns svaren på frågorna i detta äggande påskföredrag. Språk: Svenska eller engelska.  1 timme.

8. Vett och etikett

I interkulturella jämförelser och historiska återblickar ges aktuella råd om vett och etikett, där respekt och hänsyn är de två honnörsord, som borde prägla allt umgänge människor emellan. Tid: 1 eller 2 timmar.
Läs artikel i Lerums Tidning genom att klicka här... 

9. Kyrkogårdar i Paris

Detta föredrag är en spännande vandring på några av Paris mest kända och suggestiva kyrkogårdar. Vi lär känna några av de mest namnkunniga och intressanta personer, som ligger begravda här, alltifrån Chopin och Molière till Jim Morrison och Edith Piaf.
Språk: Franska eller svenska. 1 timme.

10. De franska kungarnas älskarinnor

Med sin skönhet och esprit lyckades de sk ”favoriterna” bedåra Frankrikes regenter och därigenom påverka historiska skeenden av vikt. Deras makt och inflytande var betydande – Madame de Pompadour styrde exempelvis Frankrike som en premiärminister under 20 års tid.
Följ de kungliga älskarinnornas spännande och dramatiska liv i detta föredrag.
Språk: Franska eller svenska. 1 timme.

11. Tid – vad är det?

Finns tiden?  I så fall – hur förhåller vi oss till den?  Är tiden statisk eller relativ, kvantitativ eller kvalitativ?  Är dåtid, nutid och framtid oupplösligt förenade?  Om inte – kan bristande kontinuitet göra oss själsligt utarmade?  Ett filosofiskt – sociologiskt kåseri om tidsbegreppets inverkan på oss människor. ½ tim.

12. Lycka - vad är det?

Vi är inte alltid lyckliga över det som händer oss men det betyder inte att det som händer oss inte är lyckligt. Vad är egentligen lycka ?  Handlar det om en icke bestående, flyktig känsla ?  Går det att uppnå lycka som en beständig, grundmurad livskänsla, en sorts basinställning  till livet ?  I detta tankeväckande föredrag diskuteras lyckobegreppet som en fullt möjlig levnadsstrategi. ½ tim.

13. Stilkurs, vett och etikett för blivande studenter

Hur håller man gaffel och kniv, hur skålar man, hur går det till att bjuda upp till dans ?  Varför är det så viktigt med vett och etikett ?  Hur stärker jag mitt självförtroende ?  Dessa och många andra frågor besvaras i denna skräddarsydda s k stilkurs, under många år uppskattad och högt värderad av tusentals blivande studenter i gymnasiets avgångsklasser. ½ tim.

14. Ett sällsamt möte

Lyssna till Gerd Riccius egen berättelse om sin mångåriga vänskap med Juan Giuliano, den världsberömde balettdansören och tidigare stjärnsolisten vid Parisoperan.
Vidare presenteras deras gemensamma alster, boken "Souvenances de demain" (Morgondagens minnen), resultatet av djuplodande samtal kring danskonstens innersta väsen.
Språk: Svenska eller franska. 1 timme. 


15. Gustaf Fröding - en tillvarons utlänning

Trots fysiskt förfall och mentalsjukdom har Gustaf Fröding, genom sin själsliga förfining, förblivit en av vårt lands mest älskade skalder.
I detta föredrag gestaltas hans liv och personlighet med utgångspunkt i några av hans mest kända dikter.
1 timme.

16. Axel von Fersen - en rikets herre

Hans liv präglades av glans och ära, rikedom och berömmelse, dramatik och storslagenhet. Hans omöjliga kärlek till Marie-Antoinette, den franska drottningen, är välkänd, likaså hans våldsamma död den 20 juni 1810.
Detta föredrag är ett försök att teckna en nyanserad bild av en av det svenska 1700-talets stora personligheter.
1 timme.

 

 


Omdömen:

En fängslande kväll som verkligen var lärorik!
//Eva Ek